Čokolada, karamele, gumeni bomboni s kiselkastim okusom – izbor je prevelik. Odrasli uživaju u slobodi da u trgovini odaberu što god im se u tom trenutku najviše sviđa. Imaš li omiljenu slasticu koja ti popravlja raspoloženje ili ti pruža utjehu?
Uz toliko različitih vrsta – od šećernih poslastica, sladića, pa do kolačića, peciva i pudinga – lako je moguće da još uvijek nisi otkrio svoju najdražu. Gotovo svaka zemlja na svijetu ima svoje slatke specijalitete koji mame, pružaju toplinu ili donose vedrinu.
Dan slatkiša se obilježava svakog 4. studenog. Tvrdi, mekani, raznih boja, čokoladni ili s ukusom voća, slatkiši su poslastica kojoj rijetko tko može da odoli, jer izaziva nevjerojatan osjećaj sreće i popravlja raspoloženje ne samo djeci već i odraslima.
Zanimljiva činjenica: Šećer nije bio široko rasprostranjen u svojoj, sada već velikoj industrijskoj proizvodnji, do početka 20. vijeka, bio je dostupan samo bogatim slojevima društva, pa su prvi slatkiši pravljeni s medom, voćem i cvjetovima.
U Kini, na Bliskom istoku, Egiptu, Grčkoj i starom Rimu prvi slatkiši su pravljeni od voća, orašastog voća, sjemenki, dijelova stabljike i cvijeća koji su umakani u med. Tek s pronalaskom šećera, počinje povijest slatkiša, koje mi danas poznajemo. U razdoblju između 6. i 4. stoljeća pre n.e. Perzijanci, a kasnije i Grci donijeli su iz Indije šećernu trsku od koje su Hindusi već neko vrijeme pravili šećer, koji su nazivali “kanda” (khanda). Umjesto u med, sada su voće, orašasto voće i sjemenke umakani u šećerni sirup, tako da u najstarije slatkiše možemo ubrajati kandirano voće, ušećerene jabuke, voćne bombone, … Stari Grci i Rimljani su služili ove slatkiše na kraju gozbe.
S najezdom Avara u Zapadnoj Europi slatkiši su skoro zaboravljeni, ali je umetnost pravljenja slatkiša i dalje uspješno cvjetala na bogatim dvorovima istočnih carevina. Arapi su ove slatke poslastice sa šećerom nazivali “Qandi”, a od ove riječi tek u 13. stoljeću je nastao i engleski naziv za slatkiše “candy”.
Sretan dan slatkiša svima koji teško odoljevaju ovom, slatkom ”poroku”.

