Bojanje pisanica uskrsna je tradicija te predstavlja obiteljsku zabavu ukrašavanja i iscrtavanja jaja kojoj se podjednako vesele veliki i mali.
U kršćanskim zemljama jaja se tradicionalno oslikavaju uoči najvećeg kršćanskog blagdana – Uskrsa. One su simbol novoga života i Isusova uskrsnuća, a tradicija je preuzeta od poganskih naroda.
Obojena jaja pronađena su i u pretpovijesnim grobovima, iranski narodi njeguju tradiciju bojanja jaja preko 2.500 godina, a Egipćani su pisanice poklanjali u proljeće kao simbol probuđenog života, piše Tportal.hr.
Bojanje pisanica duboko je ukorijenjeno u hrvatskoj tradiciji. Jaje predstavlja rođenje novog života pa sukladno tome izlazak pileta iz jaja simbolizira uskrsnuće Isusa Krista te njegov izlazak iz groba.
Kršćansko svetkovanje Uskrsa poklapalo se vremenski s poganskim blagdanom Eostre u germanskim narodima.
Jaje i zec uzeti su kao simboli iz blagdana Eostre i postali su dio kršćanske proslave Uskrsa. Boje i motivi pisanica oduvijek su imale simboličko značenje. U raznim dijelovima svijeta postoji tradicija pisanica, najviše na istoku Europe, a u Hrvatskoj su osim simbola života predstavljale i tradicionalan poklon. Zaljubljeni su si često poklanjali pisanice s ljubavnim motivima poput srca i dva goluba ili ljubavnim porukama, a često su se na pisanice ispisivale čestitke ili vjerske poruke koje su se onda poklanjale susjedima, rođacima i prijateljima.
Jaja su se u prošlosti bojala prirodnim bojama uz pomoć ljuske crvenog luka, cikle, kupusa ili crvenog radiča, što se zadržalo sve do danas, a nešto rjeđe su i čađom koja je davala crnu boju te bobicama bazge i duda ili hrastovom korom za smeđu boju.
Uz crvenu, crnu i smeđu, zelena se boja dobivala uz pomoć špinata, koprive ili poriluka. Pisanice su se baš kao i danas ukrašavale listićima i travkama, najčešće djetelinom ili cvjetićima, a mnogi su svoje pisanice ukrašavali voskom ili slamom, dok su drugi oslikavali geometrijske likove ili simbole poput srca ili rozete.
Evo nekoliko korisnih savjeta ako želite obojati jaja prirodnim bojama:
Zašto ne biste ovoga Uskrsa, zamijenili kupovne boje prirodnim sastojcima?
Bit ćete ugodno iznenađeni različitošću varijanti i odličnim krajnjim rezultatom – a sve bez umjetnih boja?
Što je potrebno: prirodni sastojci (crveni kupus, kurkuma, kora od luka, cikla i kava), lonac zapremine od najmanje tri litre, bijeli ocat, cjediljka, zdjelice, jaja, velika metalna žlica, papirnati ručnici, stalak za sušenje
Postupak:
Ova metoda uključuje kuhanje jaja zajedno s bojom, a toplina omogućava natapanje ljusaka bojom što rezultira intenzivnom, ravnomjernijom bojom. Sirova jaja stavite u lonac s bojom te ih kuhajte, a duljina ovisi o vrsti boji. Nakon kuhanja izvadite jaja te ih osušite na isti način kao u kod metode hladnog uranjanja.
Duljina kuhanja s obzirom na vrstu boje:
Boja starog zlata:
prokuhajte jaja u otopini kurkume, vrijeme: 30 minuta
Zemljano smeđa:
prokuhajte jaja u otopini kore luka, vrijeme: 30 minuta
Tamna, bogata smeđa:
prokuhajte jaja u crnoj kavi, vrijeme: 30 minuta
Blijedožuta:
potopite jaja u otopini kurkume sobne temperature, vrijeme: 30 minuta
Narančasta:
potopite jaja u otopini od kore od luka na sobnoj temperaturi, vrijeme: 30 minuta
Svijetlosmeđa:
potopite jaja u crnoj kavi sobne temperature, vrijeme: 30 minuta
Svijetloružičasta:
potopite jaja u otopini od cikle na sobnoj temperaturi, vrijeme: 30 minuta
Svijetloplava:
potopite jaja u otopini od kupusa na sobnoj temperaturi, vrijeme: 30 minuta
Kraljevska plava:
potopite jaja u otopini od kupusa na sobnoj temperaturi, i ostavite da odstoji preko noći
Boja lavande:
potopite jaja u otopini od cikle na sobnoj temperaturi, vrijeme: 30 minuta, nakon toga jaja potopite u otopini od kupusa na sobnoj temperaturi, vrijeme: 30 minuta
(www.vecernji.ba)