Čaj je napitak koji osvježava, vraća snagu i otklanja umor. Ljudi ga piju već više od 4 tisuće godina. Tradicija je pomogla otkriti mnoga ljekovita svojstva čaja i kako ta svojstva najbolje iskoristiti.
Pripremili smo za vas važne smjernice za pripremu i konzumiranje čaja.
Koristeći ove smjernice, pripremite čaj koji će uz odličan miris i okus istovremeno sačuvati i sva svoja ljekovita i blagotvorna svojstva.
- Najbolje je piti svježe pripremljen čaj.
- Ljekovita svojstva većine biljaka se gube dugotrajnim kuhanjem. Vrlo je mali broj biljaka koje takvim načinom pripreme zadržavaju svoja ljekovita svojstva.
- Nakon što biljku prelijete vodom, čašu obavezno poklopite i ostavite da odstoji između tri i pet minuta.
- U slučaju da pripremate veće količine, a želite konzumirati topao čaj, čuvajte ga u termos boci kako bi zadržao toplinu, jer se podgrijavanje čaja ne preporučuje.
- Nastojte piti blago rashlađeni čaj (ne vreo) jer prema nekim istraživanjima opetovano ispijanje vrućih napitaka može povećati rizik od raka jednjaka.
- Prije konzumacije čaj dobro promiješajte kako bi se oslobodila što veća količina aktivnih i vrijednih sastojaka čaja.
- Ne preporučuje se dodavanje mlijeka u čaj.
- Ako niste ljubitelj nezaslađenih čajeva možete ih zasladiti medom, no u tom slučaju med dodajte tek kada je čaj blago rashlađen, jer u suprotnom on će izgubiti većinu korisnih svojstava. Isto pravilo vrijedi i za limun.
- Stručnjaci savjetuju da se čaj u svrhu provođenja dugotrajnije terapije pije u razblaženom obliku i to u omjeru: 1 čajna žlica usitnjene biljke na 4-5 dcl vode
- Za brzo i snažnije djelovanje, ali samo u iznimnim situacijama (ne prečesto) priprema se jači čaj u omjeru 1 čajna žličica biljke na 1 dl vode.
- Sakupljate li sami bilje za čaj, vodite računa o najidealnijim uvjetima za berbu jer svaka biljka u različitom dijelu godine ima najveću koncentraciju ljekovitih tvari.
- Bilje sakupljajte isključivo na čistim i nezagađenim područjima.
- Izbjegavajte instant čajeve jer mogu sadržavati umjetne boje i sladila.
- Iako je čaj u pravilu siguran za zdravlje, budite umjereni i nemojte pretjerivati s njegovom konzumacijom.
- Tanini iz čaja mogu smanjiti apsorpciju željeza te je potreban oprez, osobito kod djece.
(www.alternativa-za-vas.com)