Recept za savršenu toplu čokoladu

Zima nas neodoljivo mami toplim napicima koji griju dušu i tijelo, a topla čokolada svakako je kraljica među njima. No što ako klasičnu toplu čokoladu podignemo na višu razinu?

Jedni od najdražih božićnih keksića svakako su nam omiljeni medenjaci, a njihove arome odmah nas podsjete na to doba godine kojemu su toliko veselimo.

A kako je topla čokolada broj jedan zimski napitak, donosimo vam recept za toplu čokoladu s okusom medenjaka – spoj bogate čokolade i začina koji mirišu na Božić. Ovaj aromatičan napitak idealan je za uživanje uz dekicu i dobru knjigu, ali i za druženja s najmilijima.

Topla čokolada s okusom medenjaka – sastojci

  • 500 ml mlijeka (kravlje ili biljno, po izboru)
  • 100 g tamne čokolade (najmanje 70% kakaa)
  • 2 žlice kakao praha
  • 2 žlice smeđeg šećera ili javorovog sirupa (po želji)
  • 1/2 žličice mljevenog cimeta
  • 1/4 žličice mljevenog đumbira
  • prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
  • prstohvat mljevenih klinčića
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • šlag i naribana čokolada za dekoraciju (opcionalno)


Topla čokolada s okusom medenjaka – priprema

  1. U lončiću zagrijte mlijeko na srednjoj vatri, pazeći da ne zakipi.
  2. Dodajte nasjeckanu tamnu čokoladu i miješajte dok se potpuno ne otopi.
  3. Umiješajte kakao prah i smeđi šećer ili javorov sirup, pa sve dobro promiješajte.
  4. Dodajte cimet, đumbir, muškatni oraščić i klinčiće. Nastavite miješati dok se začini ne sjedine s napitkom.
  5. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije i maknite s vatre.
  6. Poslužite toplu čokoladu u omiljenim šalicama, po želji ukrasite šlagom i naribanom čokoladom.

Uživajte u čarima zimskih dana.