Pistacije – za zdravo srce, kožu i oči

Ako volite često nešto grickati, ne trebate se odreći te navike. Samo zamijenite loše grickalice zdravima, primjerice orašastim plodovima, koji osim što su ukusni, zdravi su za vaš mozak i cijeli organizam.

 

Možete se opskrbiti mješavinom orašastih plodova, npr. bademima, orasima, lješnjacima, pistacijama, indijskim oraščićima, ili možete izabrati samo jednu vrstu.

Što god izabrali, počastit ćete svoj organizam zdravim i ukusnim obrokom.

Ako želite namirnicu koja štiti srce, regulira težinu, jača imunosni sustav te čini kožu sjajnom i lijepom, izaberite pistacije!

Savršena grickalica za zdravlje i ljepotu

Pistacije su izuzetno hranjive i zdrave.

Sadrže vitamine A, B6, C i E, koji su važni za rad srca, jačanje imunosnog sustava, zaštitu od štetnih zračenja, prevenciju raka te očuvanje živčanog sustava.

Osim spomenutim vitaminima, pistacije obiluju i vlaknima, koja su potrebna za zdravlje probavnog sustava.

Pistacije su dobar izvor magnezija, željeza, kalcija, fosfora, cinka, natrija, mangana, kalija i bakra.

Ako imate manjak željeza u organizmu ili  vas muče grčevi u mišićima, pistacije će vam pomoći olakšati ove tegobe.

Pistacije pridonose bržem metabolizmu i regulaciji tjelesne težine. Zahvaljujući udjelu vlakana, bjelančevina i masti pistacije brzo stvaraju osjećaj sitosti.

No, bitno je napomenuti da iako pistacije imaju manje kalorija od drugih orašastih plodova, s njima svakako treba biti umjeren!

Najbolje je kupiti neoljuštene pistacije. Budući da će vam više vremena trebati da ih očistite od ljuski, veća je vjerojatnost da nećete pretjerati s njihovom količinom.

Ljekovita svojstva pistacija

Dobrobiti pistacija davno su prepoznate, a spadaju među najstarije orašaste plodove  na našem planetu. Stari rimski vladari smatrali su ih pravom delicijom.

Njihova se konzumacija danas preporučuje ne samo zbog dobrog okusa nego i zbog brojnih dobrobiti za ljudski organizam.

Zahvaljujući bogatom nutritivnom sastavu konzumacijom pistacija brinete se o svom zdravlju iznutra i izvana.

Dobrobiti pistacija:

  • pomažu kod anemije
  • pridonose regulaciji tjelesne težine
  • čuvaju zdravlje očiju
  • snižavaju loši (LDL) kolesterol
  • smanjuju rizik od srčanih bolesti
  • sprečavaju razvoj dijabetesa
  • jačaju imunosni sustav
  • štite od raka kože
  • reguliraju probavu
  • štite kožu od štetnih utjecaja
  • čuvaju zdravlje živčanog sustava

Recepti

Pistacije možete konzumirati kao grickalice ili ih dodati u jogurt, juhe, salate i druga slana i slatka jela.

Na taj način moći ćete ih uključiti u svaki obrok po želji.

Jogurt s pistacijama

Izbjegavajte kupovne voćne jogurte s dodacima jer oni sadrže razne aditive, pojačivače okusa i šećere.

Ukusan jogurt možete napraviti i sami dodajući birane i zdrave sastojke poput pistacija te lanenih i chia sjemenki.

Sastojci: 

U jogurt dodajte sve sastojke, promiješajte i ostavite da odstoji dvadesetak minuta. Nemojte ostaviti predugo da chia sjemenke ne bi previše nabubrile.

Ovim ćete doručkom pokrenuti svoju probavu i opskrbiti organizam potrebnom energijom i hranjivim tvarima.

Juha s pistacijama

Ako želite obrok koji će vas okrijepiti, napravite juhu s rajčicom, slanutkom i pistacijama.

Sastojci:

  • luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslinova ulja
  • kumin (nekoliko zrnca)
  • korijandar
  • himalajska sol
  • papar
  • usitnjene 3, 4 rajčice (usitnite ih u blenderu ili štapnim mikserom)
  • slanutak (100 g) – unaprijed ga skuhajte
  • kuhana kvinoja ili bulgur (30 g)
  • 1L povrtnog temeljca
  • peršin
  • grčki jogurt
  • pistacije (usitnjene)

Lagano popržite usitnjeni luk i češnjak na maslinovu ulju. Dodajte začine (nekoliko zrnca kumina, prstohvat korijandra, soli i papra) i usitnjenu rajčicu. Dobro promiješajte sve sastojke i kuhajte pet minuta, uz povremeno miješanje. Prema potrebi, dodajte malo vode.

Nakon 5 minuta dodajte slanutak, kvinoju i temeljac. Ponovno dobro promiješajte i kuhajte dvadesetak minuta. Na kraju dodajte usitnjeni peršin i, ako treba, ponovno začinite.

Tijekom posluživanja dodajte grčki jogurt i pospite juhu pistacijama.

Salata s pistacijama

Salatu s pistacijama možete jesti tijekom cijele godine, samo će izbor svježeg povrća ovisiti, naravno, o sezoni.

Sastojci:

  • brokula
  • kvinoja (50 g)
  • slanutak (50 g)
  • mrkva
  • peršin
  • limun
  • maslinovo ulje (1 žlica)
  • pistacije

Brokulu narežite na komade i skuhajte. Kvinoju operite i kuhajte 20-ak minuta. Posebno skuhajte slanutak. Sve kuhane sastojke stavite u veliku zdjelu za salatu.

Mrkvu i peršin dobro operite (mrkvu po potrebi i ogulite).

Mrkvu možete naribati ili narezati na kolutiće, a peršin usitnite.

Za dresing, pomiješajte peršin s limunovim sokom i žlicom maslinova ulja. Potom dodajte prstohvat himalajske soli i papra. Možete dodati i druge začine po želji.

U zdjelu s brokulom, kvinojom i slanutkom dodajte mrkvu i dresing, dobro promiješajte i pospite sjeckanim pistacijama. Ukusna i zdrava salata je gotova. Dobar tek!

(www.alternativa-za-vas.com)