Ako volite često nešto grickati, ne trebate se odreći te navike. Samo zamijenite loše grickalice zdravima, primjerice orašastim plodovima, koji osim što su ukusni, zdravi su za vaš mozak i cijeli organizam.
Možete se opskrbiti mješavinom orašastih plodova, npr. bademima, orasima, lješnjacima, pistacijama, indijskim oraščićima, ili možete izabrati samo jednu vrstu.
Što god izabrali, počastit ćete svoj organizam zdravim i ukusnim obrokom.
Ako želite namirnicu koja štiti srce, regulira težinu, jača imunosni sustav te čini kožu sjajnom i lijepom, izaberite pistacije!
Savršena grickalica za zdravlje i ljepotu
Pistacije su izuzetno hranjive i zdrave.
Sadrže vitamine A, B6, C i E, koji su važni za rad srca, jačanje imunosnog sustava, zaštitu od štetnih zračenja, prevenciju raka te očuvanje živčanog sustava.
Osim spomenutim vitaminima, pistacije obiluju i vlaknima, koja su potrebna za zdravlje probavnog sustava.
Pistacije su dobar izvor magnezija, željeza, kalcija, fosfora, cinka, natrija, mangana, kalija i bakra.
Ako imate manjak željeza u organizmu ili vas muče grčevi u mišićima, pistacije će vam pomoći olakšati ove tegobe.
Pistacije pridonose bržem metabolizmu i regulaciji tjelesne težine. Zahvaljujući udjelu vlakana, bjelančevina i masti pistacije brzo stvaraju osjećaj sitosti.
No, bitno je napomenuti da iako pistacije imaju manje kalorija od drugih orašastih plodova, s njima svakako treba biti umjeren!
Najbolje je kupiti neoljuštene pistacije. Budući da će vam više vremena trebati da ih očistite od ljuski, veća je vjerojatnost da nećete pretjerati s njihovom količinom.
Ljekovita svojstva pistacija
Dobrobiti pistacija davno su prepoznate, a spadaju među najstarije orašaste plodove na našem planetu. Stari rimski vladari smatrali su ih pravom delicijom.
Njihova se konzumacija danas preporučuje ne samo zbog dobrog okusa nego i zbog brojnih dobrobiti za ljudski organizam.
Zahvaljujući bogatom nutritivnom sastavu konzumacijom pistacija brinete se o svom zdravlju iznutra i izvana.
Dobrobiti pistacija:
- pomažu kod anemije
- pridonose regulaciji tjelesne težine
- čuvaju zdravlje očiju
- snižavaju loši (LDL) kolesterol
- smanjuju rizik od srčanih bolesti
- sprečavaju razvoj dijabetesa
- jačaju imunosni sustav
- štite od raka kože
- reguliraju probavu
- štite kožu od štetnih utjecaja
- čuvaju zdravlje živčanog sustava
Recepti
Pistacije možete konzumirati kao grickalice ili ih dodati u jogurt, juhe, salate i druga slana i slatka jela.
Na taj način moći ćete ih uključiti u svaki obrok po želji.
Jogurt s pistacijama
Izbjegavajte kupovne voćne jogurte s dodacima jer oni sadrže razne aditive, pojačivače okusa i šećere.
Ukusan jogurt možete napraviti i sami dodajući birane i zdrave sastojke poput pistacija te lanenih i chia sjemenki.
Sastojci:
- jogurt (250 ml)
- pistacije (2 žlice)
- chia sjemenke (1 žlica)
- sjemenke lana (1 žlica)
- začini (po želji)
U jogurt dodajte sve sastojke, promiješajte i ostavite da odstoji dvadesetak minuta. Nemojte ostaviti predugo da chia sjemenke ne bi previše nabubrile.
Ovim ćete doručkom pokrenuti svoju probavu i opskrbiti organizam potrebnom energijom i hranjivim tvarima.
Juha s pistacijama
Ako želite obrok koji će vas okrijepiti, napravite juhu s rajčicom, slanutkom i pistacijama.
Sastojci:
- luk
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice maslinova ulja
- kumin (nekoliko zrnca)
- korijandar
- himalajska sol
- papar
- usitnjene 3, 4 rajčice (usitnite ih u blenderu ili štapnim mikserom)
- slanutak (100 g) – unaprijed ga skuhajte
- kuhana kvinoja ili bulgur (30 g)
- 1L povrtnog temeljca
- peršin
- grčki jogurt
- pistacije (usitnjene)
Lagano popržite usitnjeni luk i češnjak na maslinovu ulju. Dodajte začine (nekoliko zrnca kumina, prstohvat korijandra, soli i papra) i usitnjenu rajčicu. Dobro promiješajte sve sastojke i kuhajte pet minuta, uz povremeno miješanje. Prema potrebi, dodajte malo vode.
Nakon 5 minuta dodajte slanutak, kvinoju i temeljac. Ponovno dobro promiješajte i kuhajte dvadesetak minuta. Na kraju dodajte usitnjeni peršin i, ako treba, ponovno začinite.
Tijekom posluživanja dodajte grčki jogurt i pospite juhu pistacijama.
Salata s pistacijama
Salatu s pistacijama možete jesti tijekom cijele godine, samo će izbor svježeg povrća ovisiti, naravno, o sezoni.
Sastojci:
- brokula
- kvinoja (50 g)
- slanutak (50 g)
- mrkva
- peršin
- limun
- maslinovo ulje (1 žlica)
- pistacije
Brokulu narežite na komade i skuhajte. Kvinoju operite i kuhajte 20-ak minuta. Posebno skuhajte slanutak. Sve kuhane sastojke stavite u veliku zdjelu za salatu.
Mrkvu i peršin dobro operite (mrkvu po potrebi i ogulite).
Mrkvu možete naribati ili narezati na kolutiće, a peršin usitnite.
Za dresing, pomiješajte peršin s limunovim sokom i žlicom maslinova ulja. Potom dodajte prstohvat himalajske soli i papra. Možete dodati i druge začine po želji.
U zdjelu s brokulom, kvinojom i slanutkom dodajte mrkvu i dresing, dobro promiješajte i pospite sjeckanim pistacijama. Ukusna i zdrava salata je gotova. Dobar tek!
(www.alternativa-za-vas.com)