U razvijenim zemljama jedna od najbrže rastućih grana u proizvodnji hrane je tržište organske i lokalno uzgojene hrane.
Sve više ljudi postaje svjesno važnosti zdrave prehrane i bira namirnice koje su uzgojene organski i prirodno.
Tome svjedoči i sve veći broj lokalnih uzgajivača koji proizvode razne vrste namirnica, i trgovina zdrave hrane koje se otvaraju u puno zemalja Europe.
Ovaj trend polako počinje pratiti i naša država gdje je primjetno sve veće zanimanje za zdravu prehranu i zdravi život.
Posebna pogodnost naše zemlje je ta što imamo čistu, nezagađenu prirodu gdje je moguće uzgojiti organske i nezagađene namirnice.
Činjenica je da kod nas postoji tradicija prirodnog uzgoja poljoprivrednih kultura koja se prenosi s generacije na generaciju.
To je odlična osnova za proizvodnju zdrave hrane nezagađene toksinima.
Zapanjujući rezultati istraživanja o pesticidima u hrani
Nedavno istraživanje provedeno u Australiji otkrilo je direktnu vezu između konzumacije hrane i nivoa agrokemijskih toksina koji se zadržavaju u tijelu.
Rezultati tog revolucionarnog istraživanja objavljeni su u znanstvenoj publikaciji Journal of Environmental Research.
Istraživanje je otkrilo da ljudi koji su u vlastitu prehranu uvrstili oko 80% organskih namirnica imaju čak 89% niži nivo pesticida i agrokemikalija u tijelu!
Istraživanje je provedeno u Melbourneu na ljudima oba spola u dobi od 18 do 65 godina koji nisu pušaći.
Nivo pesticida kod njih ustanovljen je analizom urina ovih dviju skupina – grupe koja je konzumirala organsku i grupe koja je konzumirala konvencionalnu hranu.
Rezultati su zapanjujući.
Test urina kod onih koji su jeli konvencionalne namirnice pokazao je prisustvo raznih agrokemikalija, a posebice puno sastojaka fosfatnih gnojiva.
Kod onih koji su koristili organske namirnice udio fosfata bio je manji za čak 89%!
Mračna prošlost fosfatnih gnojiva
Puno ljudi niti ne zna što su to fosfati, odnosno zašto biste zbog njih trebali biti posebno zabrinuti.
Oni su jedna od najučestalijih vrsta pesticida i troše se na stotine tisuća tona godišnje.
No, oni također skrivaju i mračnu prošlost.
Razvijeni su za vrijeme Drugog svjetskog rata kao bojni otrovi.
Ove kemikalije posebno su osmišljene kako bi djelovale na nervni sustav koji upravlja radom mišića.
Njihove žrtve često bi umirale u mukama od gušenja, u nemogućnosti da dišu zbog paralize plućnih mišića.
Velik broj istraživanja povezao je organofosfate s mnogim bolestima i problemima, uključujući i otežan mentalni razvoj, gubitak pamćenja te slabije kognitivne funkcije mozga.
Ovi spojevi također djeluju i na hormonalnu ravnotežu, uzrokujući i promjene kod spolnih hormona čiji nedostatak uzrokuje neplodnost.
Također se sumnja da izazivaju određene vrste raka poput leukemije.
Organska hrana za zdravu budućnost
Ukratko, važna činjenica je da upotreba organski proizvedene hrane može drastično smanjiti razinu toksina u organizmu i rizik od mnogih bolesti.
To je najjači argument koji će vas sigurno navesti da izbjegavate neprovjerene namirnice i okrenete se samo onima iz organskog uzgoja.
Svjesnost o zdravlju i prehrani u današnje je vrijeme sve više prisutna u svim društvima i među svim kulturama.
Ostaje nam nadati se kako će i naša zemlja pratiti svjetske trendove i kroz razne mehanizme – poput edukacije, financijske pristupačnosti, beneficija pri uzgoju takvih proizvoda – prednost dati zdravim organskim namirnicama.
Njima bismo očuvali zdravlje naših građana, a ostavimo li po strani ekološki učinak ovih namirnica i njihove proizvodnje, nepobitna je činjenica da je veliku važnost organske prehrane za zdravlje opet potvrdila jedna ozbiljna studija.
(www.alternativa-za-vas.com)