Najbolji recept za rižoto s kozicama

Ako tražite ideju za jednostavan, brz i ukusan ručak, na pravom ste mjestu jer u nastavku donosimo recept za kremasti rižoto od kozica koji dobro paše uz čašu bijelog vina.

Za ovaj rižoto trebat će vam nekoliko lako dostupnih sastojaka, a pozitivna stvar je ta što je prikladan i za sve one koji u korizmi ne jedu meso.

U nastavku možete pronaći recept u kojem ćete zasigurno uživati i koji vam neće oduzeti puno vremena.

Rižoto od kozica – sastojci:

  • 250 g riže
  • 250 g kozica
  • 1 crveni luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 litra povrtnog ili ribljeg temeljca
  • 100 ml bijelog vina
  • 20 g maslaca
  • 20 g parmezana
  • sitno sjeckani peršin
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Rižoto od kozica – priprema:

  1. Zagrijte maslinovo ulje pa mu dodajte sitno sjeckani luk i češnjak.
  2. Kad luk postane staklast dodajte kozice ( ili gambere) i kratko ih prepržite.
  3. Zatim dodajte vino, a kad alkohol ispari dodajte i rižu. Za rižoto je najbolje odabrati rižu kratkog ili srednjeg zrna kao što je, primjerice, arborio – s puno škroba zbog kojega će rižoto biti kremast, stoga rižu nemojte ispirati prije pripreme rižota.
  4. Postepeno riži dodajte temeljac stalno miješajući i dobro začinite.
  5. Kad je riža skuhana, sklonite s vatre pa dodajte hladni maslac izrezan na kockice i parmezan te dobro promiješajte. Rižoto bi se trebao razliti po tanjuru.
  6. Na kraju prilagodite začine, a na vrh stavite malo svježeg peršina i po želji još parmezana.

Dobar tek!