Metarski – recept za kolač koji osvaja sve generacije

Ako pripremate slavlje za ekipu, ili jednostavno želite napraviti ukusan kolač i pozvati prijateljice na kavu, imamo odličnu ideju.

U zadnje je vrijeme ponovno popularan takozvani metarski kolač, a ovu staru slasticu pretražuje sve više ljudi, kako nam govore internetske tražilice. Ovaj kolač spaja mekani biskvit i finu kremu, a ime je dobio zbog svoje dužine.

U nastavku možete pronaći recept.

Kolač na metre – sastojci:

za biskvit:

  • 260 g šećera
  • 4 žumanjka
  • 4 bjelanjka
  • 1 dl vode
  • 1 prašak za pecivo
  • 260 g brašna
  • 2 žlice kakaa

za kremu:

  • 3 žlice šećera
  • 150 g maslaca
  • 4 dl mlijeka
  • 1 žličica ekstrakta od banane (ili nekog drugog ekstrakta, poput vanilije)
  • 1 puding od vanilije

za glazuru:

  • 150 g tamne čokolade
  • 50 g maslaca
  • 2 žlice ulja
  • 1 žlica vode

Kolač na metre – priprema:

  1. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg, a zatim im dodajte i žumanjke. Smjesi od jaja dodajte i 260 g šećera i 1 dl vode pa miksajte do pjenaste teksture. Smjesi polako dodajte i ulje uz neprestano miksanje.
  2. Smanjite brzinu miksera pa postepeno dodajte i brašno te jedan paket praška za pecivo.
  3. Pola smjese stavite u duguljasti kalup obložen papirom za pečenje i pecite na 180 stupnjeva oko 25 minuta.
  4. U drugi dio smjese dodajte kakao pa sve dobro promiješajte kuhačom. Pa također stavite u poseban duguljasti kalup u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 25 minuta.
  5. Pripremite kremu. Na vatru stavite 3 dl mlijeka, a u posebnoj zdjelici pomiješajte puding od vanilije sa šećerom pa razmutite u preostalom dl mlijeka.
  6. Kad mlijeko zakuha smanjite vatru i skuhajte puding. U vruću kremu dodajte ekstrakt banane ili neki drugi ekstrakt po želji.
  7. Kremu stavite na hlađenje.
  8. Za to vrijeme izmiksajte 150 g maslaca ili margarina. Mikserom dobro razradite kremu od pudinga pa dodajte maslac ili margarin.
  9. Izrežite biskvite na jednake dijelove – prutiće debljine dva prsta. Svaki dio premažite kremom pa, naizmjenično, slažite žuti pa smeđi prutić tako da ih zalijepite kremom.
  10. Otopite čokoladu, dodajte joj maslac i ulje pa glazurom prelijte kolač.
  11. Ohlađeni kolač režite pod kutom od 45 stupnjeva.

izvor: zadovoljna.hr/radiovitez.ba