Posno medeno srce je ukusna slastica, čiji je biskvit mekan i sočan. Jednostavno se priprema te je odličan desert uz topli napitak.
Iako se uglavnom preporučuje marmelada od kajsija, možete koristiti neke druge poput marmelade od jagoda ili šumskog voća.
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
- 350 grama mekog brašna
- 150 grama šećera
- 150 mililitara ulja
- 350 mililitara mineralne vode
- 6 žlica kakaa
- jedna žlica cimeta
- jedna vrećica praška za pecivo
- 6 žlica marmelade
200 grama tamne čokolade + dvije žlice ulja
Priprema:
Spojite brašno, prašak za pecivo, šećer, kakao, cimet pa dodajte mineralnu vodu i ulje. Dobro umutite pa dodajte dvije žlice marmelade i ponovo umutite. Sipajte u manji kalup dimenzija otprilike 20×30. Biskvit pecite 20 minuta na 200 stupnjeva.
Kada je kolač gotov, premažite ga sa četiri kašike marmelade. Ostavite da se kolač ohladi, a za to vrijeme rastopite 200 grama tamne čokolade s dvije kašike ulja. Premažite kolač i ostavite da se glazura kratko ohladi.