Mamine buhtle: Neodoljivo mekane i mirisne

Buhtle su mekana i slatka peciva, obično punjena marmeladom, kremom od vanilije, čokoladom, sirom, pa čak i makom ili orasima. Potječu iz srednje Europe i popularne su u balkanskoj kuhinji.

  • 20 g svježeg kvasca
  • 1 mala žličica šećera
  • 1 žlica glatkog brašna
  • 50 ml mlakog mlijeka

Za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 žlica šećera
  • malo soli
  • 1 jaje
  • 5 dag otopljenog maslaca
  • 2 žlice ulja
  • 200 ml mlakog mlijeka

Za punjenje: 

  • 30 šljiva ili 300 g višanja
  • 30 žličica šećera
  • Priprema:
  • Ugrijte mlijeko. Kvasac i šećer rastopite u 50 ml mlakog mlijeka, dodajte žlicu brašna, dobro izmiješajte i ostavite da se diže. Za to vrijeme prosijte brašno u zdjelu u kojoj ćete mijesiti, dodajte šećer, sol, promiješajte, dodajte rastopljeni maslac i ulje, jaje, toplo mlijeko i na kraju kvasac.

Zamijesite glatko, elastično tijesto. Poklopite ili pokrijte krpom te ostavite da se tijesto udvostruči. Kad se tijesto digne, istresite ga na pobrašnjenu radnu površinu, pospite s malo brašna i razvaljajte na pola centimetra debljine.