Istraživanje provedeno prošle godine kaže da se u BiH pojede oko 43 kg mesa godišnje po glavi stanovnika i po tome smo skoro posljednji u regiji. Ispred nas su Srbija, Crna Gora i Hrvatska, a iza nas Makedonija. Sve manje domaće proizvodnje, ali i kontinuirana poskupljenja, samo su neki od razloga, kažu oni koji se bave proizvodnjom mesa, piše BHRT.
”Sve manje i manje se jede, naravno uvijek ima ljudi koji vole pojesti, naučili su, kupuju u manjim količinama”, rekao je Tarik Babić, proizvođač mesnih prerađevina iz Visokog.
Ipak, ima i onih koji se ne slažu sa statistikom.
”Jede se meso puno i bez obzira na konstantne i nestašice i oboljenja i pandemije i svakakve nekakve jade, opet se jako puno troši meso i poskupjenje ne utječe na to, jede se”, smatra Milenko Zupur, vlasnik mesne industrije iz Bijeljine.’Kad bi vidjele švabe za prvi maj šta se mesa u Bosni pojede oni bi se iznenadili. U nas svaka kuća za dan pojede pola kile, kilo mesa. Svako domaćinstvo”, navodi Saudin Plavčić, proizvođač mesnih prerađevina iz Visokog.
Iako se građani odriču mnogih stvari, meso nije jedna od njih. Ipak, priznaju da sada kupuju nešto manje. Iako dobar dio domaćinstava, usljed konstantnih poskupljenja, nerijetko moraju stegnuti i kaiš, potražnja za mesom u BiH je i dalje velika. Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, 2023. godine u BiH je uvezeno 75,7 milijuna kilograma mesa.