Koji proizvodi iz EU su zabranjeni u Srbiji?

Ne vraća samo Evropa namirnice Srbiji, pošto ni proizvodi koji stižu iz zemalja Evropske unije na naše tržište ne odgovaraju uvijek standardima kvaliteta i bezbjednosti, pišu Novosti.

I Srbija “spušta rampu” za proizvode iz EU koji ne ispunjavaju propisane standarde kvaliteta i bezbjednosti. Ili, zabrana se obrazlaže istim razlozima kao što je nedavno, na primjer, bio slučaj kada je sa tržišta EU povučena štrudla sa smokvama srbijanskog proizvođača “Žitoprerada DM”. Srbija je, tako, zbog neispunjavanja naših propisanih standarda, u EU nedavno vratila biljni čaj iz Poljske, mljevenu začinsku papriku iz Španije, marinirani hren iz Austrije, biljnu mast iz Njemačke i zamrznuti spanać, takođe iz Poljske. U Srbiju nisu “ušli” ni zamrznuta paprika i namaz srodan majonezu iz Češke, pa tartar sos iz Belgije, čili u prahu iz Holandije, pečeno zrno soje iz Njemačke, desert rum-pločice iz Hrvatske, voćni nektar iz Slovenije, kakao prah iz Austrije i Holandije i sojina sačma iz Italije. Razlozi za zabranu uvoza su, najčešće, povišena vlaga i nečistoće, povišen sadržaj pepela, kadmijuma, masti, mikroorganizama, strane primjese, istekao rok upotrebe, manje voćnog udjela i prisustvo nedozvoljenog konzervansa, prisustvo salmonele, objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede. Inspekcijske službe Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede kontrolišu svaku pošiljku hrane biljnog i mješovitog porijekla za koju je podnesen zahtjev za uvoz. Uzeti uzorci se šalju na ispitivanje u akreditovane laboratorije. Uzorak sirovine, poluproizvod i gotova hrana ispituju se na osnovne parametre bezbjednosti, zavisno od vrste hrane. Kontroliše se kvalitet, prisustvo pesticida, teških metala, mikotoksina, rade se mikrobiološka ispitivanja, kao i ispitivanje prisustva sulfonamida, antibiotika, polihlorovanih bifenila, a ispituje se i prisustvo genetski modifikovanih organizama, radioaktivnost, prisustvo transmasnih kiselina…