Kakvu makovnjaču volite: Donosimo recepte za dvije vrste tijesta

Voliš makovnjaču i želiš ju pripremiti doma? Odlično, jer donosimo pravi recept. Makovnjača se može pripremiti od dizanog ili prhkog tijesta, oba recepta pronaći ćeš u nastavku. 

Postoji nekoliko verzija sočne makovnjače, a razlika je u tijestu. Dok se tradicionalno makovnjača priprema s dizanim tijestom, može se pripremiti i od prhkog tijesta. Obje verzije makovnjače jednako su ukusne, no postoji razlika – u vrijeme zimskih blagdana obično pripremamo makovnjaču od dizanog tijesta dok su proljetni dani rezervirani za prhko i lagano tijesto.

Gastro.24sata.hr donosi recepte za obje vrste tijesta dok će punjenje za makovnjaču u oba biti isto. Jednostavno odaberi hoćeš li pripremati dizano ili prhko tijesto te pripremi punjenje od maka i složi najsočniju makovnjaču.

Ako je punjenje od maka previše suho, odvojit će se od tijesta i tako napraviti rupe u samoj slastici. Problem može biti i obrnut, punjenje za makovnjaču može biti previše vlažno i tada će se pomiješati sa tijestom. Zato kod pripreme punjenja za makovnjaču mlijeko treba dodavati postepeno dok ne dobiješ glatku smjesu koja izgleda kao gusta krema. Količina mlijeka ovisit će o tome koliko je mak suh.  Mnogi u makovnjaču vole dodati i grožđice, a u tom slučaju ih je najbolje posipati na tijesto premazano nadjevom (ali ih i prije toga namočiti u vrućoj vodi ili rumu), prije rolanja. Ako ih dodaš u smjesu prije razmazivanja, teže ćeš pravilno rasporediti nadjev.

SASTOJCI

mak 400 g

mlijeko 350 ml

šećer 200 g

maslac 1 žlica

grožđice 70 g

glatko brašno 400 g

svježi kvasac 1 kriška

mlijeko 250 ml

šećer 80 g

maslac 80 g

sol 1 prstohvat

žumanjak 2 kom

limunova korica 1 kom

POSTUPAK

U posudi pomiješaj mak i šećer i te polako dodaj vruće mlijeko dok ne dobiješ gustu kremu.  U kremu dodaj maslac te dobro pomiješaj Smjesu premaži preko tijesta dok je još topla. Pomiješaj toplo mlijeko i šećer te dodaj kvasac i ostavi da se aktivira. 

Suhe sastojke pomiješaj u posebnoj posudi pa dodaj aktivirani kvasac, koricu limuna, žumanjke i omekšali maslac te umijesi glatko tijesto.  Tijesto ostavi na toplome da se udvostruči volumenom te za to vrijeme pripremi punjenje. 

Kada se udvostručilo, tijesto premijesi te podijeli na tri dijela ako želiš tanke kore ili dva ako voliš da su nešto deblje.  Tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj površini u što pravilniji pravokutnik te premaži nadjevom. 

Zarolaj tijesto, prebaci u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i ostavi da se dižu još 15 minuta.  Prije pečenja makovnjače premaži maslacem i peci na 180 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta. 

PRHKA MAKOVNJAČA

SASTOJCI

maslac 250 g

šećer 60 g

žumanjak 3 kom

kiselo vrhnje 200 ml

limunova korica 1 kom

oštro brašno 400 g

glatko brašno 100 g

prašak za pecivo 10 g

mak 400 g

mlijeko 350 ml

šećer 200 g

maslac 1 žlica

grožđice 60 g

POSTUPAK

U posudi izmiksaj maslac narezan na kockice i šećer. U smjesu dodaj žumanjke i izmiksaj te dodaj vrhnje i ponovno sjedini mikserom.  Dodaj koricu limuna, brašna i prašak za pecivo te pomoću nastavka za tijesto umijesi tijesto. Oblikuj ga u četverokut, omotaj plastičnom folijom i ostavi da se ohladi u hladnjaku oko pola sata.

Punjenje pripremi po istom receptu kao za makovnjaču od dizanog tijesta.  Nakon pripreme punjenja, tijesto podijeli na dva jednaka dijela pa razvaljaj u oblik četverokuta.  Smjesu za punjenje podijeli na dva jednaka dijela pa premaži preko tijesta i pažljivo zarolaj tako da se kraj tijesta zalijepi za roladu. 

Makovnjače prebaci u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i premaži otopljenim maslacem.  Makovnjače peci oko 40 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Makovnjača od prhkog tijesta bit će nešto svjetlija od one s dizanim. 

izvor: vecernji.ba/radiovitez