Kako iskoristiti ljekovita svojstva bundeve?

Osim što je izuzetno zdrava za konzumaciju, bundeva se može koristiti i u vanjskoj primjeni.

Bundeva je odličan saveznik u suzbijanju i otklanjanju mnogobrojnih zdravstvenih tegoba.
Od nje se rade maske i oblozi kojima se njeguje i hrani koža.
Pripremili smo za vas tri načina kako iskoristiti dobrobiti bundeve.

1. Maska od bundeve za lijepu i zdravu kožu

Bogatstvo antioksidansa, vitamina i minerala čini ovu biljku vrlo dobrim prijateljem kože.

Maska pripremljena od mesa bundeve čisti i hrani kožu, štiti od upala, akni, bora te sunčevih i staračkih pjega.

  • Jednostavna maska od mesa bundeve

Sirovo meso bundeve zgnječite u pire.

Rasporedite ga ravnomjerno po licu i ostavite da djeluje oko petnaest minuta.

Isperite mlakom vodom.

  • Bogatija maska od bundeve

Baza: sjedinite 1/4 šalice bundeve i jedno jaje.

Za suhu kožu bazi dodajte žlicu meda.

Za masnu kožu umiješajte žlicu soka od jabuka ili brusnica.

Nanesite masku na lice, ostavite da djeluje 15 do 20 minuta, a zatim isperite.

2. Oblog od bundeve

Oblog od svježe naribane bundeve poznat je kao izvrsno sredstvo za ublažavanje tegoba kod proširenih vena te bolnih i umornih nogu.

Ogulite koru s bundeve, a zatim meso naribajte na ribež.

Svježe usitnjeno meso rasporedite po bolnom mjestu, omotajte tkaninom i ostaviti da djeluje što duže.

3. Sok od bundeve

Napitak od bundeve poznati je narodni lijek za dobro zdravlje bubrega te krvožilnog i probavnog sustava.

Pomaže kod upale jajnika, problema s prostatom kao i kod tegoba izazvanih menopauzom.

Dobar je i za smirenje, opuštanje živaca, podizanje raspoloženja kao i za jačanje koncentracije, memorije i ostalih mentalnih sposobnosti.

Sastojci:

  • 1,5 kg očišćene bundeve
  • 3,5 l vode
  • 1 kg smeđeg šećera
  • sok od 5 limuna
  • po želji možete dodati i cimet te mljeveni đumbir

Priprema:

Bundevu očistite i izrežite na kriške.

U vodu dodajte šećer i narezanu bundevu te kuhajte dok bundeva ne omekša.

Kada je dovoljno mekana propasirajte ju, a zatim u ohlađenu propasiranu tekućinu dodajte sok od limuna te po želji cimet i đumbir.

Ako želite gusti sok tekućini dodajte i propasirano meso bundeve (količinu prema želji gustoće).

Ulijte u sterilizirane staklene boce, ostavite da se ohladi, a zatim pospremite u hladnjak.

Potrošite u roku od 7 dana.

(www.alternativa-za-vas.com)