Jednostavni recept za domaći sos od rajčice

Ljeto nam daruje ukusne plodove zemlje, ali oni kratko traju, stoga ih je najbolje pospremiti u teglice pa u njima uživati tijekom cijele godine.

Sočne rajčice mnogima su omiljeno ljetno voće, a nema ništa ljepše nego jela pripremiti s domaćim umakom koji miriše na ljeto. Stoga s vama dijelimo recept za domaću šalšu od rajčice koji će obogatiti razna jela u mjesecima koju su pred nama.

Radi se o provjerenom receptu za zimnicu koja se lako sprema, a treba tek nekoliko lako dostupnih namirnica.

Umak od rajčice – sastojci:

  • 10 kg rajčice
  • 2 glavice luka
  • 4 žlice soli
  • 5 žlica šećera

Umak od rajčice – priprema:

  1. Rajčice operite, očistite i narežite na komade.
  2. Luk očistite i narežite na četvrtine.
  3. Rajčicu i luk stavite u duboku posudu, dodajte sol i šećer (količinu po vašem ukusu) pa kuhajte oko tri sata na laganoj vatri. Što se duže kuha, bit će gušća. 
  4. Nakon tri sata kuhanja, kora će se sasvim odvojiti od rajčice.
  5. Štapnim mikserom izmiksajte smjesu, a potom procijedite kroz sitno sito kako biste se riješili ostataka kore i koštica. Ako vam ne smetaju koštice, ovaj korak možete preskočiti.
  6. Procijeđeni umak vratite na vatru i pustite neka još jednom zakuha.
  7. Pomoću lijevka ulijte vrući umak u tople staklene boce.
  8. Tegle položite na poklopac (okrenite naopako) pa pustite da se umak tako ohladi.

U slast!

izvor: zadovoljna.hr