Trećina svjetskih usjeva ovisi o pčelama i oprašivanju. Zadnjih nekoliko desetljeća pčele su počele odumirati alarmantnom brzinom. Smanjenje broja pčela s vremenom će dovesti do toga da najdraža prirodna i neprerađena hrana postane slabo dostupna.
Također će dovesti i do povećanih cijena mnogih biljaka, povrća i voća koje svakodnevno jedemo.
Iako je već bilo pokušaja da se zaustavi njihovo odumiranje, pčele i dalje ugibaju.
Uzroci velike smrtnosti pčela
Prije pedesetak godina svijet je izgledao potpuno drugačije.
Pčele su imale obilje cvjetova na kojima su se gostile, a ujedno je bilo manje štetočina i bolesti koje su prijetile njihovom prehrambenom lancu.
Ovih dana priroda je morala ustuknuti pred industrijalizacijom i naše pčele sada sve teže mogu pronaći dobar pelud i nektar.
Poljoprivrednici se sve više koriste herbicidima i insekticidima.
To je dovelo do fenomena nazvanog Poremećaj kolapsa kolonija ili CCD poremećaj.
CCD je stanje kada pčele postanu toliko dezorijentirane i zatrovane da više ne znaju pronaći put u svoju košnicu. Ili kada, nakon povratka u košnicu, uginu od trovanja. “Potrebna nam je dobra, čista hrana, a isto to treba i oprašivačima. Ako pčele nemaju dovoljno hrane, nećemo je imati niti mi.
Odumiranje pčela šalje jasnu poruku kako one danas ne mogu preživjeti u poljoprivrednim i urbanim uvjetima koje smo stvorili.” izjavila je Marla Spivak, entomolog i profesorica na sveučilištu u Minnesoti.
Namirnice kojih neće biti bez pčela
Iako pčele nisu potrebne za oprašivanje baš svih biljaka jer neke imaju mogućnost samo-oprašivanja ili se oslanjaju na vjetar, mnoge od vama najdražih namirnica u rizičnoj su grupi i mogle bi nestati s kuhinjskih stolova.
Namirnice koje bi mogle nestati:
- jabuka
- mango
- kiwi
- breskva
- bobičasto voće
- sve vrste luka
- kruška
- lucerna
- indijski oraščić
- avokado
- marakuja
- grah
- povrće iz roda Cruciferae (cvjetača, kupus, brokula…)
- kakaovac i kava
- biljke iz roda Gossypium (pamuk)
- limun i limeta
- mrkva
- krastavac
- dinja
- lubenica
- kokos
- šećerna repa
- repica
- paprika, crvena paprika, zelena paprika, ljute papričice
- papaja
- patlidžan
- vanilija
- paradajz
- grožđe
- mnoge sjemenke i orašasti plodovi
Znatno smanjenje populacije pčela ili njeno potpuno izumiranje dovelo bi do velikog ili potpunog nestanka navedenih namirnica.
Ako želite da vaše tijelo i u budućnosti bude zdravo, a kuhinja zanimljiva i šarena, hitno treba nešto poduzeti, prije nego bude prekasno.
Što možete učiniti?
• Zasadite u svom vrtu, dvorištu ili na javnoj površini biljke koje privlače pčele
• Ograničite upotrebu pesticida i koristite organske alternative
• Kupujte lokalne, organski uzgojene namirnice i med, te tako podržite poljoprivrednike i pčelare u svom kraju
• Donirajte ili pomozite raznim neprofitnim organizacijama koje rade na tome da zaštite, povećaju i ojačaju populaciju pčela.
(www.alternativa-za-vas.com)