Hrana koja će nestati ako nestane pčela

Trećina svjetskih usjeva ovisi o pčelama i oprašivanju. Zadnjih nekoliko desetljeća pčele su počele odumirati alarmantnom brzinom. Smanjenje broja pčela s vremenom će dovesti do toga da najdraža prirodna i neprerađena hrana postane slabo dostupna.

Također će dovesti i do povećanih cijena mnogih biljaka, povrća i voća koje svakodnevno jedemo.

Iako je već bilo pokušaja da se zaustavi njihovo odumiranje, pčele i dalje ugibaju.

Uzroci velike smrtnosti pčela

Prije pedesetak godina svijet je izgledao potpuno drugačije.

Pčele su imale obilje cvjetova na kojima su se gostile, a ujedno je bilo manje štetočina i bolesti koje su prijetile njihovom prehrambenom lancu.

Ovih dana priroda je morala ustuknuti pred industrijalizacijom i naše pčele sada sve teže mogu pronaći dobar pelud i nektar.

Poljoprivrednici se sve više koriste herbicidima i insekticidima.

To je dovelo do fenomena nazvanog Poremećaj kolapsa kolonija ili CCD poremećaj.

CCD je stanje kada pčele postanu toliko dezorijentirane i zatrovane da više ne znaju pronaći put u svoju košnicu. Ili kada, nakon povratka u košnicu, uginu od trovanja. “Potrebna nam je dobra, čista hrana, a isto to treba i oprašivačima. Ako pčele nemaju dovoljno hrane, nećemo je imati niti mi.

Odumiranje pčela šalje jasnu poruku kako one danas ne mogu preživjeti u poljoprivrednim i urbanim uvjetima koje smo stvorili.” izjavila je Marla Spivak, entomolog i profesorica na sveučilištu u Minnesoti.

Namirnice kojih neće biti bez pčela

Iako pčele nisu potrebne za oprašivanje baš svih biljaka jer neke imaju mogućnost samo-oprašivanja ili se oslanjaju na vjetar, mnoge od vama najdražih namirnica u rizičnoj su grupi i mogle bi nestati s kuhinjskih stolova.

Namirnice koje bi mogle nestati:

  • jabuka
  • mango
  • kiwi
  • breskva
  • bobičasto voće
  • sve vrste luka
  • kruška
  • lucerna
  • indijski oraščić
  • avokado
  • marakuja
  • grah
  • povrće iz roda Cruciferae (cvjetača, kupus, brokula…)
  • kakaovac i kava
  • biljke iz roda Gossypium (pamuk)
  • limun i limeta
  • mrkva
  • krastavac
  • dinja
  • lubenica
  • kokos
  • šećerna repa
  • repica
  • paprika, crvena paprika, zelena paprika, ljute papričice
  • papaja
  • patlidžan
  • vanilija
  • paradajz
  • grožđe
  • mnoge sjemenke i orašasti plodovi

Znatno smanjenje populacije pčela ili njeno potpuno izumiranje dovelo bi do velikog ili potpunog nestanka navedenih namirnica.

Ako želite da vaše tijelo i u budućnosti bude zdravo, a kuhinja zanimljiva i šarena, hitno treba nešto poduzeti, prije nego bude prekasno.

Što možete učiniti?

• Zasadite u svom vrtu, dvorištu ili na javnoj površini biljke koje privlače pčele

• Ograničite upotrebu pesticida i koristite organske alternative

• Kupujte lokalne, organski uzgojene namirnice i med, te tako podržite poljoprivrednike i pčelare u svom kraju

• Donirajte ili pomozite raznim neprofitnim organizacijama koje rade na tome da zaštite, povećaju i ojačaju populaciju pčela.

(www.alternativa-za-vas.com)