Dobrobiti prokulica + recept za pripremu obroka

Zanima vas koje je to niskokalorično povrće prepuno nutrijenata idealno za hranjive zimske obroke?

Radi se, naravno, o prokulicama! Kao i brokula, cvjetača, raštika, kelj i kupus, i prokulice spadaju u rod superzdravih kupusnjača.

I nije nimalo slučajno što se upravo kupusnjače, pa tako i prokulice, smatraju pravom antikancerogenom hranom.

Premda često i nisu tako popularne jer ih mnogi jedu samo kuhane, postoje i drugi daleko ukusniji načini njihove pripreme.

Jedan od njih jest – pečenje u pećnici. Zapečene prokulice su fino hrskave te imaju slatkast, pomalo orašast okus, a njihova je blaga gorčina tom pripremom znatno reducirana.  

Isprobajte recept za zapečene prokulice s češnjakom i ružmarinom, koji će vas osvojiti na prvu.

Također, možete ih kratko kuhane dodati u salatu, juhu ili variva, ili pak njima obogatiti svoju omiljenu tjesteninu po izboru.  

Dobrobiti prokulica


1. Čuvaju stanice od oštećenja


Jeste li znali da jedna šalica prokulica zadovoljava čak 150 posto dnevnih potreba za vitaminom C?

Ovi mini kupusići obiluju antioksidansima, poput glukozinolata, koji smanjuju štetno djelovanje slobodnih radikala te čiste organizam od toksina.

Prokulice su bogate i klorofilom, koji ima pomlađujući i antioksidativni učinak.

Studija je pokazala da su se kod osoba koje su na dan konzumirale po 2 šalice prokulica stanična oštećenja smanjila za 30 posto.

Želite li produljiti život svojim stanicama i podići vitalnost, uvrstite prokulice u svoju prehranu, osobito sada kada im je sezona.

2. Odličan su izvor proteina i vitamina K


Prokulice su zaista odličan izbor za vegane i vegetarijance jer su bogate biljnim proteinima. U jednoj šalici sadrže čak 4 g proteina!

Budući da su bogate i vitaminom K, prokulice ne samo da pomažu normalnom zgrušavanju krvi nego i čuvaju vaše kosti.

Zahvaljujući redovitom unosu prokulica, znatno ćete smanjiti i rizik od prijeloma kostiju. 

3. Imaju snažno protuupalno i antikancerogeno djelovanje


U jednom istraživanju, žene koje su konzumirale kupusnjače, poput prokulica, imale su manje upalnih markera u krvi i urinu.

Zahvaljujući njihovu snažnom protuupalnom djelovanju, konzumacijom prokulica možete smanjiti izik od raznih kroničnih bolesti poput srčanih oboljenja, artritisa i sindroma iritabilnog kolona.

Zahvaljujući moćnom sumpornom spoju, prokulice djeluju i protiv tvrdokorne bakterije Helicobacter pylori, koja napada želudac, te imaju antikancerogeno djelovanje.

Sulforafan iz prokulica inhibira djelovanje štetnih enzima koji potiču rast i širenje raka dojke. Kao i druge kupusnjače, i ovo povrće ima snažno antikancerogeno djelovanje.

4. Pomažu probavi i regulaciji šećera u krvi


Želite li djelovati preventivno po pitanju dijabetesa tipa 2, svakako što češće jedite prokulice. One, naime, pomažu regulaciji šećera u krvi te vas samim time štite od ovog oboljenja.

Prokulice su bogate vlaknima, što znači da su izvrsne saveznice dobre i redovite probave.

Njihovom konzumacijom ne samo da ćete spriječiti zatvor nego ćete i uvelike smanjiti rizik od karcinoma debelog crijeva. 

5. Čuvaju vid


Baš kao i mrkva, i prokulice su bogate karotenoidima, koji se u organizmu pretvaraju u vitamin A. Taj je antioksidans iznimno važan za očuvanje vida.

Također, zahvaljujući folatima, prokulice su odličan izbor i za trudnice jer čuvaju fetus od defekta neuralne cijevi.

Zapečene prokulice s češnjakom i ružmarinom


Sastojci:

  • 0,5 kg prokulica
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • ½ žličice mljevenog crnog papra
  • 4 češnja češnjaka, natanko narezana
  • 1 žlica nasjeckanog ružmarina
  • sol po želji

Priprema:

1. Pomiješajte 1 čajnu žličicu ulja s češnjakom i ružmarinom pa ostavite da odstoji 15 minuta do pola sata.

2. U zdjeli pomiješajte preostalo ulje, prokulice, sol i papar. Rasporedite prokulice po limu za pečenje.

3. Prethodno zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Pecite prokulice 20 minuta. Izvadite i polijte ih mješavinom ulja, češnjaka i ružmarina, lagano izmiješajte pa nastavite peći još 15-ak minuta.

Poslužite ih tople ili hladne, po želji.    

(www.alternativa-za-vas.com)