Mekane i neodoljive cimet rolice tope se u ustima i mame na još

Cimet rolice prava su poslastica koja mami mirisom i bogatim okusom cimeta u mekanom, tijestu koje se topi u ustima.

Kombinacija cimeta i šećera stvara savršeni nadjev, dok glazura od krem sira ili šećera daje završni sjaj i okus kojem je teško odoljeti.

Donosimo vam klasični recept za domaće cimet rolice koje će vaš dom ispuniti toplinom i mirisom blagdana.

Cimet rolice – sastojci:

Za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 paketić suhog kvasca
  • 250 ml mlakog mlijeka
  • 100 g šećera
  • 80 g maslaca, otopljenog
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli

Za nadjev:

  • 150 g smeđeg šećera
  • 1-2 žlice cimeta
  • 60 g maslaca, sobne temperature

Za glazuru:

  • 100 g krem sira
  • 50 g maslaca, sobne temperature
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 žličica vanilin šećera ili ekstrakta vanilije

Cimet rolice – priprema:

  1. U velikoj posudi pomiješajte brašno i sol. Ako koristite suhi kvasac, dodajte ga sada; ako koristite svježi kvasac, otopite ga u toplom mlijeku sa žličicom šećera i pustite da se aktivira 5-10 minuta.
  2. U sredini brašna napravite udubljenje i ulijte mlijeko, otopljeni maslac, šećer i jaje. Zamijesite glatko i elastično tijesto, koje se ne lijepi za ruke. Po potrebi, dodajte još malo brašna. Tijesto ostavite pokriveno na toplom mjestu oko 1 sat ili dok se ne udvostruči u volumenu.
  3. U posudici pomiješajte smeđi šećer i cimet. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini u pravokutnik debljine oko 1 cm. Premažite ga omekšalim maslacem i ravnomjerno pospite smjesom šećera i cimeta.
  4. Zarolajte tijesto u čvrstu roladu. Izrežite rolice širine 2-3 cm i stavite ih u namašćen lim za pečenje, ostavljajući malo razmaka između njih.
  5. Ostavite rolice da se dižu još barem pola sata dok pećnicu zagrijavate na 180 stupnjeva.
  6. Pecite rolice 20-25 minuta, dok ne postanu zlatne boje. Pazite da se ne prepeku kako bi ostale mekane.
  7. U zdjeli pomiješajte krem sir, maslac, šećer u prahu i vanilin šećer. Po potrebi dodajte mlijeko kako biste dobili glatku glazuru.
  8. Prelijte toplu glazuru po vrućim cimet rolicama i poslužite ih tople ili hladne.

U slast!

izvor: zadovoljna.hr/radiovitez.ba