Dobrobiti zobenih pahuljica

Drevna legenda tvrdi da je za stoljetnu snagu i zdravlje Škota odgovorna zob, odnosno zobene pahuljice.

One su od pamtivijeka obavezni doručak u Škotskoj u obliku zobene kaše.

No, nisu samo Škoti ljubitelji zobenih pahuljica. To je omiljen doručak i drugih naroda te ih se slobodno može uvrstiti među najomiljeniju hranu svijeta.

Ukusne su, praktične i zdrave.

Brz su, hranjiv i zasitan obrok koji možete jesti ujutro za energiju tijekom cijelog dana.

Nastaju procesom parenja i omekšavanja zobi između valjaka, nakon čega se suše.

Nutritivno su jako slične zrnju zobi, ali se puno brže pripremaju.

Zbog obilja minerala i vlakana krasi ih i mnoštvo ljekovitih odlika.

Riznica dragocjenih nutrijenata

Energetska vrijednost 100 grama pahuljica iznosi 347 kcal.

Sadrže 19% ugljikohidrata i 13% proteina.

Nadalje, zobene pahuljice sadrže beta-glukan i visokovrijedna vlakna topiva u vodi zbog kojih većinom i jesu tako hvaljene za zdravlje.

Od minerala i vitamina tu su mangan, molibden, fosfor, bakar, magnezij, krom, cink, kalij, kalcij, vitamini B skupine, folna kiselina, pantotenska kiselina, kolin, vitamini K i E.

11 blagodati zobenih pahuljica

1. Snizuju kolesterol

Još prije 30 godina nizozemski znanstvenici su otkrili da zob ima izuzetno svojstvo snižavanja razine štetnog kolesterola.

Danas je to potvrđeno s preko 20 različita istraživanja.

Zobene pahuljice sadrže beta-glukan u posebnom obliku koji pomaže u snižavanju kolesterola.

Šalica zobenih pahuljica dnevno smanjuje vrijednost kolesterola za 8 do 23%.

2. Potiču probavu

Prehrana bogata vlaknima jedan je od načina smanjivanja nadutosti i zatvora.

Vlakna iz zobenih pahuljica omekšavaju stolicu i potiču redovito pražnjenje crijeva.

Šalica zobene kaše sadrži oko 4 grama vlakana, od čega je 2 grama netopivih vlakana koja su najbitnija za dobar rad probave.

3. Pomažu kod mršavljenja

Pola šalice zobenih pahuljica sadrži 159 kcal i ima samo 2 grama masti.

Iznenađujuće je kako tako malo kalorija može čovjeka toliko dugo održavati sitim.

Vlakna iz zobi povećavaju osjećaj punine u želucu, dok beta-glukan pomaže u smanjivanju apetita.

Ako pokušavate smršaviti i smanjiti unos kalorija, zobena kaša je vaš idealan doručak uz koji ćete biti puni energije i izdržati do ručka.

4. Čuvaju zdravlje srca

Znanstvenici s Harvarda pratili su 21.000 osoba tijekom 19 godina.

Otkrili su da muškarci koji dnevno doručkuju zdjelicu cjelovitih žitarica, uključujući i zobene pahuljice imaju 29% manje šanse za zatajenje srca.

To se pripisuje obilju omega-3 kiselina, folnoj kiselini, kaliju i kalciju – tvarima koje srce voli.

5. Štite kožu

Poznato je da je zob izvrsno sredstvo za suhu i iritiranu kožu.

Škrob iz zobenih pahuljica stvara barijeru koja koži pomaže zadržati vlagu, dok se od nešto čvršće ljuske može napraviti nježni piling.

Zbog toga su odlične za izradu domaćih maski, kupki i pilinga.

6. Stabiliziraju šećer u krvi

Doručak sa zobenim pahuljicama pomaže u stabiliziranju razine šećera u krvi.

Zobene pahuljice imaju vrlo nizak glikemijski indeks, što znači da je njihov utjecaj na rast razine šećera u krvi minimalan.

Beta-glukan ima pozitivan učinak na bolesnike s dijabetesom tipa 2, jer održava stabilnu razinu šećera u krvi.

Ova namirnica dokazano smanjuje rizik od inzulinske rezistencije, metaboličkog sindroma i srčanih bolesti.

Zato su zobene pahuljice dobrodošle i na stolu oboljelih od dijabetesa.

7. Djeluju umirujuće

Iako se većinom promoviraju kao doručak, zobene pahuljice su mudar izbor i prije spavanja.

Škoti često preporučuju zobenu kašu za dobar i miran san.

Naime, zobena kaša sadrži melatonin, kompleksne ugljikohidrate i triptofan koji imaju umirujuće djelovanje, te vitamin B6 koji potiče proizvodnju serotonina – hormona sreće.

8. Smanjuju rizik od raka debelog crijeva

Britanski i norveški istraživači objavili su dokaze o povezanosti dijete bogate vlaknima i manjeg rizika od kolorektalnog raka.

Njihovo istraživanje koje je obuhvaćalo čak 2 milijuna sudionika je otkrilo da za svakih dodatnih 10 grama vlakana u prehrani, rizik od razvoja raka debelog crijeva bio smanjen za čak 10%.

Studija iz 2010. godine je otkrila da avenantramid – antioksidans iz zobi – smanjuje širenje stanica raka debelog crijeva.

9. Pospješuju izdržljivost

Zobena kaša izvrstan je izvor ugljikohidrata i proteina te pruži dovoljno kalorija za veće tjelesne napore.

U studijama se pokazalo da njezina konzumacija 60-45 minuta prije treninga povećava performanse i povoljno utječe na metabolizam.

10. Poboljšavaju imunitet

Povezanost zobene kaše i imuniteta često je i pomno istraživana.

Mnoga ljekovita svojstva zobenih pahuljica pripisuju se beta-glukanu.

On se smatra najsnažnijim prirodnim aktivatorom i stimulatorom imunološkog sustava koji može povećati djelotvornost imuniteta do nekoliko puta.

Pomaže pri upalnim procesima tako što poboljšava protok neutrofila do infekcije i njihovu sposobnost eliminiranja bakterija.

11. Jednostavno su ukusne!

Zobene pahuljice su ukusne za jelo, posebice u obliku kaše, zbog čega ih nije teško uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Od njih možete pripremiti različita slana i slatka jela ili ih kombinirati s drugim namirnicama.

Često se koriste kao dodatak pudingu, juhama, mueslima, popečcima, kolačima i keksima.

Također ih možete upotrebiti za izradu prirodne kozmetike.

Pogodne su i za one koji ne podnose gluten jer je znanstveno dokazano da ih čak i oboljeli od celijakije mogu jesti bez obzira na minimalnu količinu glutena koju sadrže.

(www.alternativa-za-vas.com)